Forum Technologia Żywności Strona Główna Technologia Żywności
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Szczecin 2005-2009
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolokwium pytania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Surowce rzeźne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angelika309



Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin/Mieszkowice

PostWysłany: Wto 11:21, 20 Lis 2007    Temat postu: Kolokwium pytania

Zestaw 4
1Scharakteryzuj i wymien rasy mięsne trzody chlewnej
2.Klasyfikacja cielat?
3.Plan badan weterynaryjnych?
4.Ubój bydła
5.Pojecia:warchlak,knur,wieprz,późny kastrat?
6.Klasyfikacja przyzyciowa trzody chlewnej.

Zycze powodzenia ja juz po:)Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anulka



Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: NW

PostWysłany: Wto 16:17, 20 Lis 2007    Temat postu: zestaw 2

1. Pojęcia: krowa, jałówka, cielak.
2. Klasyfikacja przyżyciowa bydła
3. Scharakteryzować ubój bezpośredni
4. Czynniki wpływające na mięsność trzody chlewnej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Wto 16:58, 20 Lis 2007    Temat postu:

Zestaw 3
Wymień i scharakteryzuj bydło typowo mięsne
Wyjaśnij pojęcia: prosięta, loszka, locha, wnęter
Klasyfikacja poubojowa wg EUROP dla trzody chlewnej
Klasyfikacja poubojowa wg wbc dla bydła
Orzeczenie weterynaryjne dlal bydła, świn, owiec, kóz i koni (chodzi o pieczątki)
Etapy uboju pośredniego (opisac)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez MyCha dnia Wto 17:48, 20 Lis 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agatab40



Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:15, 20 Lis 2007    Temat postu:

Zestaw

1, Klasyfikacja poubojowa bydła w systemie EUROP

2,Klasyfikacja poubojowa świń w systemie wbc

3,Wyjaśniej pojęcia buhajek, buhaj, wolec

4, Krzyżowanie towarowe w celu poprawienia mięsności

5, Etapy uboju trzody chlewnej

6, Orzeczenia weterynaryjne drobiu, królików i nutrii


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
petite_flea



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:05, 20 Lis 2007    Temat postu:

Zestaw D

1)Wymień typy użytkowe trzody chlewnej i krótko opisz.
2)Wymień i opisz klasyfikację trzody chlewnej według płci i wieku.
3)Klasyfikacja EUROP owiec.
4)Scharakteryzuj ocenę przyżyciową bydła dorosłego.
5)Wymień etapy uboju bydła – podaj różnice między ubojem trzody chlewnej a ubojem bydła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Monia



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:20, 20 Lis 2007    Temat postu:

zestaw A
1) Opisz rasy krów używanych do krzyżowania towarowego w Polsce (czyli wszystkie).
2) Etapy uboju i obróbki poubojowej trzody chlewnej.
3) Wyjaśnić pojęcie heterozja.
4) Co to jest tusza zwierzęca?
5) Klasyfikacja EUROP dla trzody - co to jest,czemu przeprowadzamy,etapy.

zestaw B
1) Cel klasyfikacji, wymieć znane klasyfikacje i opisać.
2) Klasyfikacja EUROP dla bydła.
3) Opisać rasy trzody chlewnej używane do krzyżowania towarowego w Polsce.
4) Etapy uboju i obróbki poubojowej drobiu-opisać krótko każdy.
5) Wskaźnik wydajności rzeźnej-co to jest, jakie są wartości u trzody i bydła i co wpływa na róznice tych wartości.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RUDA



Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: szczecin

PostWysłany: Wto 22:53, 20 Lis 2007    Temat postu:

1 scharakteryzować bydło mięsne i podać nazwy
2 knur, wieprz, warchlak, późny kastrat
3 scharakteryzować klasyfikacje przy życiową
4 klasyfikacja cieląt


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lord_laturb



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sz-n

PostWysłany: Wto 23:57, 20 Lis 2007    Temat postu:

zestaw 2
1.klasyfikacja przyzyciowa bydla
2.czynniki stymulujace miesny kierunek rozwoju trzody chlewnej
3.co to jest: cielak, jalowka, krowa
4.cos tam z krzyzowaniem ras miesnych z mlecznymi u bydla, nie pamietam ale jakies zjebane;]]]
5.scharakteryzuj uboj bezposredni
6.pieczatki dla dziczyzny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:37, 16 Sty 2008    Temat postu:

czy ma ktos TEST na KOLO z surowcow rzeźnych, jak tak to niech zapoda na forum:-)

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Thomas dnia Śro 14:38, 16 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lord_laturb



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sz-n

PostWysłany: Sob 17:46, 19 Sty 2008    Temat postu:

chyba dopiero w pon pierwsze grupy maja ten test:>

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lord_laturb



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sz-n

PostWysłany: Pon 10:30, 21 Sty 2008    Temat postu:

ja juz po
test 40 pytan
w kazdym tylko 1 poprawna odpowiedz
dla kazdej grupy bedzie inny
wydawal sie chamsko trudny ale wszyscy zaliczyli wiec chyba nie bylo tak zle;]
powodzenia pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:56, 21 Sty 2008    Temat postu:

a ile na zaliczenie???
jak ktos bardzo malo wie to tez zaliczy:)???


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magdeczka



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 0:01, 23 Sty 2008    Temat postu: Zagadnienia na egzamin!

Podział surowców ze względu na wykorzystane
Budowa tkanki mięsniowej i miopatie
wł. funkcjonalne białek gł miofibrylarnych
podział i właściwości białek mięsa
MIęso pse dfd oraz glikoliza


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:12, 23 Sty 2008    Temat postu:

co to sa za pytanka Magdeczka?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Śro 15:51, 23 Sty 2008    Temat postu:

Magdeczka napisala w temacie postu: zagadnienia na egzamin... wiec juz wiadomo, co to za pytania

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:21, 23 Sty 2008    Temat postu:

dziękowac Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Surowce rzeźne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin