Forum Technologia Żywności Strona Główna Technologia Żywności
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Szczecin 2005-2009
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Projekty

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Biotechnologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 21:17, 01 Cze 2007    Temat postu: Projekty

ja mam takie pytanie odnośnie tych projektów.
mianowicie: wiecie może gdzie można wyszukać dopuszczalną zawartość danej bakterii w żywności? bo w normach tego nie ma :/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Sob 7:33, 02 Cze 2007    Temat postu: :)

w ksiazkach (ja znalazlam tylko w jednej) Very Happy
np. dla wedzonek paleczki z rodzaju Salmonella maja byc nieobecne w 25 gramach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Sob 8:59, 02 Cze 2007    Temat postu:

o dzięki, przyda się na bank Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Sob 11:25, 02 Cze 2007    Temat postu: Re: Projekty

aga napisał:
ja mam takie pytanie odnośnie tych projektów.
mianowicie: wiecie może gdzie można wyszukać dopuszczalną zawartość danej bakterii w żywności? bo w normach tego nie ma :/


a to jeszcze znalazlam na necie:
Stan mikrobiologiczny produktu; objawy zafermentowania lub zapleśnienia — niedopuszczalne; drożdże i pleśnie w 1 g — nieobecne; liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych w 1 g — nie więcej niż 10 szt.; wykrycie obecności pałeczek rodzaju Salmonella w 25 g — nieobecne; wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych koagulazo-dodatnich w 0,1 g — nieobecne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PC



Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Police

PostWysłany: Pon 7:27, 04 Cze 2007    Temat postu:

W normach, czytelnie zakupiła program do przeszukiwania norm branżowych, trzeba zagadać z panią żeby cię do kompa(Peceta :]?) dopuściła.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 7:48, 04 Cze 2007    Temat postu:

a normy to już mam :]
w sumie to jakimś cudem projetk mam już zrobiony.
gorzej z przygotowaniem na koło ;P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
arti



Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 8:25, 04 Cze 2007    Temat postu:

prosilbym o napisanie pytan z kola Smile normalnie bezcenne Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 10:21, 04 Cze 2007    Temat postu:

1) wpływ antybiotyków na zwierzęta
2) techniki fingerprinting PCR [ RADP, AP-PCR, DAF ]
3) antybiotyki działające na zwierzęta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madzia:)



Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:36, 04 Cze 2007    Temat postu:

KOLO Z BIO BYLO W FORMIE TESTU CZY OPISOWKA? BO NIBY MIAL BYC TESCIK.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lord_laturb



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sz-n

PostWysłany: Pon 12:48, 04 Cze 2007    Temat postu:

niby test ale bardziej do wpisywania niz abc

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Pon 13:14, 04 Cze 2007    Temat postu: pytania na kolo

pytania byly te same co miala grupa 1a...
a wiec:
1. Antybiotyki dodawane do pasz to:
2. Wymien techniki analizy polimorfizmu dlugosci fragmentow restrykcyjnych
3. Wybrac prawidlowe zdania
4. Skutki dodawania antybiotykow do pasz
5. Jakie antybiotyki dodawane byly do pasz dla zwierzat

w 1 i 3 byly podane odpowiedzi i trzeba bylo zaznaczyc poprawne, ale nie pamietam jak one brzmialy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 17:52, 04 Cze 2007    Temat postu:

odpowiedzi :
1)Antybiotyki dodawane do pasz to: a,c i d
2) Wymien techniki analizy polimorfizmu dlugosci fragmentow restrykcyjnych RFLP, PFGE
3) Wybrac prawidlowe zdania :b i c
4) Skutki dodawania antybiotykow do pasz :
- dysbakterioza
- wzrost zakażeń grzybami patogennymi, wirusami i chlamydiami
- hamują wzrost drobnoustrojów
5) Jakie antybiotyki dodawane byly do pasz dla zwierzat :
- flawomycyna
- monenzyna
- salinomycyna
- awiamycyna bądź awilamycyna

to jest tak na 4,5 Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Wto 13:48, 05 Cze 2007    Temat postu:

W pierwszym pytaniu jestem pewna, że odpowiedź c i d są nieprawidłowe, za to napewno poprawna jest a, co do b to nie jestem pewna ale chyba też trzeba zaznaczyć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Biotechnologia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin